Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

΄Ενα ενδιαφέρον επίκαιρο θέμα ειδικά για παιδιά που δίινουν εξετάσεις! Διαβάστε το και ... εφαρμόστε τις ΟΔΗΓΙΕΣ- Συμφωνεί και ο δικός μας καλόγερος π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ, (ερευνητής βοτανολόγος)

ΓΡΑΦΕΙ Η ΡΑΝΙΑ ΛΙΑΓΚΑ

Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ… ΧΑΡΙΖΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι σχολικές εξετάσεις όπως και οι πανελλαδικές είναι οι πιο δύσκολες περίοδοι συναισθηματικά και σωματικά για τους μαθητές και τις οικογένειές τους και γι’αυτό το λόγο ζητήσαμε τις συμβουλές της Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κας Άννας Παπαγεωργίου
Η ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΌΓΟΣ  κ. Παπαγεωργίου
1. Υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης;

Η βελτίωση της ικανότητας μνήμης είναι σημαντική προυπόθεση για ένα επιτυχημένο διάβασμα. Την περίοδο των εξετάσεων. Τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία συναντώνται κυρίως στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και την μνήμη. Ακόμα, τα καρύδια, οι ηλιόσποροι, ο λιναρόσπορος, τα σύκα και τα δαμάσκηνα αποτελούν σπουδαίες τροφές για τον εγκέφαλο. 

Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, το συκώτι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά, έχει φανεί ότι αυξάνουν τη μαθησιακή ικανότητα και την εγκεφαλική λειτουργία .

2. Πώς πρέπει να είναι το πρόγραμμα διατροφής του μαθητή την ημέρα της εξέτασης;

Η διάρκεια της εξέτασης αποτελεί ένα μαραθώνιο για τον εγκέφαλο, για αυτό πρέπει οι μαθητές να είναι καλά προετοιμασμένοι. Οι μαθητές θα πρέπει να φροντίσουν να:
clip_image001[4] Ξεκινούν με ένα δυναμωτικό πρωινό ή ελαφρύ γεύμα πριν την εξέταση. Ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια και γλυκόζη για να λειτουργήσει και είναι κρίμα να μειωθεί η απόδοση λόγω εξάντλησης. Ένας καφές με κρουασάν ή ντόνατς δεν αποτελούν το πρωινό της επιτυχίας. Αντίθετα, ένα γιαούρτι με νιφάδες βρώμης και ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών με γάλα ή 1 τοστ με μαύρο πολύσπορο ψωμί και άπαχο τυρί αποτελούν ένα ισορροπημένο και γεμάτο ενέργεια πρωινό.

clip_image001[5] Δώσουν βαρύτητα στα μικρά ελαφριά σνακ, τα οποία πρέπει να αποτελούνται από τρόφιμα που ενισχύουν τη νοητική εγρήγορση. Τέτοια τρόφιμα είναι το γάλα, το γιαούρτι, το αυγό, οι ξηροί καρποί, το τυρί, τα κράνα και τα μύρτιλα, η μπανάνα.

clip_image001[6] Περιορίσουν τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και λιπαρά, καθώς αυτά θα τους προσφέρουν παροδικά πολύ ενέργεια, αλλά είναι πιθανό γρήγορα μετά τη κατανάλωσή τους, να νιώσουν αδυναμία και κόπωση.
clip_image001[7] Αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων, ποτών ή συμπληρωμάτων που δεν έχουν καταναλώσει ξανά στο παρελθόν, ώστε να αποφύγουν τυχόν στομαχικές διαταραχές ή αλλεργίες.

clip_image001[8] Μείνουν καλά ενυδατωμένοι, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης και αδυνάμιας. Για σωστή ενυδάτωση προτιμότερα είναι το νερό, χυμοί φρέσκων φρούτων, smoothies με φρούτα και γάλα ή γιαούρτι, και παγωμένα βότανα όπως πράσινο τσάι το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αντίθετα περιοσμένη πρέπει να είναι η κατανάλωση καφέ και ροφημάτων με ζάχαρη καθώς δημιουργούν υπερένταση και εκνευρισμό.

3. Ποιές τροφές θα βοηθήσουν το μαθητή να ελέγξει το έντονο στρες των εξετάσεων;

Μη ξεχνάτε ότι η περίοδος των εξετάσεων συνοδεύεται από έντονο στρες. Τροφές όπως οι ξηροί καρποί, η βρώμη, ψάρια πλούσια σε ω-3 όπως η σαρδέλες και ο σολομός, το σπανάκι, το τσάι, το πορτοκάλι και η μαύρη σοκολάτα, τα άπαχα γαλακτοκομικά, το αβοκάντο και το κοτόπουλο μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του στρες των παιδιών. Παράλληλα καλό είναι να αποφεύγονται τρόφιμα, που είναι πλούσια σε ζάχαρη και καφεΐνη καθώς προκαλούν υπερδιέγερση αλλά και τα λιπαρά και αλάτι, καθώς αυξάνουν την συγκέντρωση φαγητού στο στομάχι προκαλώντας υπνηλία και πυροδοτούν το στρες του οργανισμού και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Έξτρα τιπ: Ένα ελαφρύ σνακ για το μαθητή μπορεί να είναι ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα, η οποία αυξάνει τη παραγωγή ενδορφινών, ουσίες που φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες, μαζί με μια χούφτα καρύδια ή φουντούκια.
4. Είναι απαραίτητα για αυτή τη περίοδο τα συμπληρώματα διατροφής;
Η λήψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων είναι συχνή από τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι πως τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν την φυσική διατροφή.
Μην επαναπαύεστε λοιπόν στη χρήση τους. Τα συμπληρώματα αποτελούν μια άριστη πηγή βιταμινών και μετάλλων, ωστόσο τα αληθινά τρόφιμα είναι ακόμα καλύτερα και έχουν καλύτερη απορροφησιμότητα. Αυξήστε τη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού εφόσον κρίνει ότι υπάρχει αναγκαιότητα..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου