Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΕΙΔΕΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΜΕΜΕΤΗΣ;

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ! ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ!

Επιτέλους, οι δυτικές εφημερίδες πήραν είδηση αυτό που γράφουμε από τα τέλη Μαρτίου, ότι δηλαδή η Τουρκία υποστηρίζει την Αλ Κάιντα στη Συρία.

«Τουρκία και Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν ενεργά μια σκληροπυρηνική συμμαχία ισλαμιστών ανταρτών ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ, στην οποία συμμετέχει και ο βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, και αυτή η κίνηση έχει θέσει σε συναγερμό της δυτικές κυβερνήσεις».
Στο μακροσκελές άρθρο του Independent αναφέρεται ότι Τουρκία και Συρία στηρίζουν τη συμμαχία αντικυβερνητικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία που ονομάζεται Στρατός Αλ Φατίχ, ή αλλιώς Στρατός της Κατάκτησης, στον οποίο συμμετέχουν πολλές τζιχαντιστικές οργανώσεις (σας τα έχουμε γράψει από το Tribune εδώ και ένα μήνα όλα αυτά), μεταξύ των οποίων και η Αλ Νούσρα, δηλαδή το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.
Η απόφαση Τουρκίας και Συρίας να στηρίξουν μια συμμαχία στην οποία η Αλ Νούσρα, δηλαδή η Αλ Κάιντα, παίζει ηγετικό ρόλο έχει «ηχήσει συναγερμό» στις δυτικές κυβερνήσεις και στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τεθεί ξεκάθαρα εναντίον στον εξοπλισμό και χρηματοδότηση των τζιχαντιστών στον πόλεμο της Συρίας.
Επίσης, η υποστήριξη Τουρκίας και Συρίας στους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα εναντιώνεται στα σχέδια του Μπάρακ Ομπάμα να εκπαιδεύσει και να οργανώσει μια νέα ένοπλη δύναμη από Σύρους φιλοδυτικούς, της οποίας η δημιουργία σε συνεργασία με την Τουρκία είχε ανακοινωθεί εδώ και ένα χρόνο, αλλά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε και ο αριθμός των μαχητών που δήλωσαν εθελοντές είναι μικρός. Και είναι μικρός και η Τουρκία σαμποτάρει την εκπαίδευση αυτής της δύναμης γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και όχι ενάντια στον Άσαντ, πράγμα που δεν «ταιριάζει» με τα σχέδια του Ερντογάν.
Η συνεργασία Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας στην υποστήριξη των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα συμφωνήθηκε τον Μάρτιο όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το νέο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, στην πρωτεύουσα Ριάντ του βασιλείου.
Στο παρελθόν οι σχέσεις Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας δεν ήταν καλές, διότι η Τουρκία υποστήριζε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα (Αδελφοί Μουσουλμάνοι), μια ισλαμιστική οργάνωση με μεγάλη δύναμη στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στην Ιορδανία, «μητέρα» όλων των τζιχαντιστικών οργανώσεων της εποχής μας, την οποία η Σαουδική Αραβία θεωρούσε απειλή για τη μοναρχία της.
Ωστόσο, ο Ερντογάν κατάφερε και έπεισε τον νέο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας ότι έχουν κοινά συμφέροντα στη Συρία και πρέπει να συνεργαστούν.
Ο Στρατός Αλ Φατίχ, στον οποίο εκτός από την Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα, συμμετέχει και ο υποτιθέμενος «μετριοπαθής» Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), έχει εγκαταστήσει το αρχηγείο του στην Ιντλίμπ της Συρίας την οποία κατέλαβε στα τέλη Μαρτίου.
Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί ότι παρέχουν υλικοτεχνική βοήθεια και υποστήριξη σε επίπεδο πληροφοριών στους τζιχαντιστές του Στρατού Αλ Φατίχ, δηλαδή στην Αλ Κάιντα.
Οι Τούρκοι βεβαίως παίζουν με τα ονόματα, ισχυρίζονται ότι βοηθάνε τον στρατό Αλ Φατίχ και όχι την Αλ Κάιντα. Οι Τούρκοι νομίζουν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν διότι η Δύση τους έχει επιτρέψει να το κάνουν δίχως καμία συνέπεια.
Υλική υποστήριξη, όπλα και χρήματα, έχει στείλει και η Σαουδική Αραβία, λένε τζιχαντιστές και αξιωματούχοι, με τους Τούρκους να αναλαμβάνουν τη διακίνηση. Τα συνοριακά χωριά Guvecci, Kuyubasi, Hacipasa, Besaslan, Kusakli και Bukulmez είναι τα περάσματα της βοήθειας, σύμφωνα με πηγές των τζιχαντιστών.
Η στήριξη της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στους τζιχαντιστές «απεικονίζει πώς τα συμφέροντα των σουνιτικών περιφερειακών δυνάμεων αποκλίνουν από εκείνα των ΗΠΑ στη Συρία», αναφέρει ο Independent για να κάνει όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ προς τους Τούρκους κυρίως. «Η Ουάσιγκτον σταθερά εναντιώνεται στον εξοπλισμό και τη χρηματοδότηση τζιχαντιστών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Έχει διεξάγει αεροπορικές επιδρομές ενάντια στην Αλ Νούσρα στο Χαλέπι, ισχυριζόμενη ότι η οργάνωση σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση, την ίδια πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος».
Από την άλλη μεριά οι Σαουδάραβες παραπονούνται ότι οι ΗΠΑ, επειδή χρειάζονται την υποστήριξη του σιιτικού Ιράν στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, δείχνουν να μην ενδιαφέρονται τόσο πλέον για την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ στη Συρία, που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Η δυσαρέσκεια των Αράβων σουνιτών προς τις ΗΠΑ εκφράστηκε και με την απόφαση του βασιλιά Σαλμάν να μην παραστεί σε συνάντηση κορυφής με τον Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, με θέμα τα πυρηνικά του Ιράν, και έστειλε τον πρίγκιπα του στέμματος Μοχάμεντ Μπιν Ναγιέφ στη θέση του. Από τους έξι κυβερνήτες των αραβικών κρατών του Περσικού Κόλπου, μόνο οι εμίρηδες του Κατάρ και του Κουβέιτ θα παραστούν στην ίδια συνάντηση κορυφής.
tribune

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου