Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΖΗΣΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ -ΤΟ AIDS ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!!!!!

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS

Γράφει η κ. Ράνια Λιάγκα  

● Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, αρχικά με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
● ΑIDS σημαίνει ΄΄Acquired Immune Deficiency Syndrome΄΄, δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus), δηλαδή ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας.
Οι δύο ονομασίες HIV και AIDS συγχέονται , γιατί σαν όροι περιγράφουν
την ίδια νόσο.


● Ένα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του, που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες καιροσκοπικές λοιμώξεις, όπως πνευμονία (PCP), Σάρκωμα Καπόζι (KS), καρκίνο, βλάβες στην μνήμη κ.ά.
Άρα ο όρος AIDS χρησιμοποιείται από τους ειδικούς στο τελευταίο στάδιο της HIV λοίμωξης.
● Το 69% των φορέων του AIDS κατοικεί στην υποσαχάρια Αφρική.

● Στην Ελλάδα σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, οι μετρήσεις από την αρχή της επιδημίας έως το τέλος Οκτωβρίου του 2013, ο συνολικός αριθμός των HIV(+) ατόμων αντιστοιχεί σε13.496, από τους οποίους οι 3.504 πάσχουν ήδη από AIDS, οι θάνατοι ανέρχονται σε 2.380 και 6.150 περίπου άτομα λαμβάνουν αντιρετροική θεραπεία. Ο HIV είναι ένας ρετροιός, γι'αυτό τα φάρμακα που στοχεύουν σε αυτόν λέγονται αντιρετροικά. Τα αντιρετροικά φάρμακα καθυστερούν ή εμποδίζουν τον ιό να πολλαπλασιαστεί. Τόσο οι πάσχοντες από AIDS όσο και οι θάνατοι έχουν μειωθεί χάρη στη χορηγούμενη θεραπευτική αγωγή.
● Ο ιός μπορεί ΝΑ μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής, μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων, από τη μητέρα στο νεογνό (κάθετη μετάδοση) κ.α.
● Ο ιός ΔΕΝ μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής, των κουνουπιών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.
● Ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης της νόσου HIV, επειδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα, είναι το ειδικό τεστ αίματος 4ης γενιάς, το οποίο ανιχνεύει σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, αντισώματα και αντιγόνα στο ιό HIV. Η ειδική αυτή εξέταση για τον HIV/AIDS γίνεται ΔΩΡΕΑΝ σε όλα τα Κέντρα Αναφοράς HIV/AIDS λοίμωξης στην Ελλάδα, αξιόπιστα και με απόλυτη εμπιστευτικότητα!!!
● Οι επιστήμονες μέσα από εντατικές έρευνες δίνουν μια συνεχή μάχη με τον ιό μέχρι να βρούν ένα νέο φάρμακο ή μία νέα θεραπεία που θα ανακόψει την πορεία της ασθένειας σε ανθρώπους που ήδη νοσούν, ενώ παράλληλα καταβάλουν προσπάθειες να βρουν ένα εμβόλιο για να προφυλάξουν τον υγιή πληθυσμό. Μάλιστα, πρόσφατα η διεθνής επιστημονική ομάδα του Ντεκάρτ στο Παρίσι, σε ανοικτή συνεργασία με το πανεπιστήμιο Γκουανγκζού της Κίνας, έκαναν πειράματα με εμβόλιο σε πιθήκους που νοσούσαν από HIV και διαπίστωσαν ότι το εν λόγω εμβόλιο σταματά πλήρως τον ιό, αφού στην ουσία ανέπτυξαν τη μέθοδο που μπλοκάρει τη μόλυνση από τον ιό HIV (Πηγή: Aftodioikisi). Τώρα δε, μένει παρά να δοκιμαστεί και στους ανθρώπους.
● Επίσημα, κανένας μέχρι στιγμής ερευνητικός οργανισμός παγκοσμίως δεν έχει δημοσιοποιήσει την επιτυχία πειραμάτων του σε άνθρωπο, που να οδηγούν στο τέλος της επιδημίας.
● Παρά τις τεράστιες ενημερωτικές εκστρατείες πρόληψης τα τελευταία χρόνια για ασφαλές sex, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο κίνδυνος στη χώρα μας συνεχίζει να μην είναι αμελητέος. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η λύση στο πρόβλημα του AIDS παραμένει η αποφυγή της μόλυνσης από τον ιό.Η υπευθυνότητα, η προφύλαξη και η προσοχή είναι τα όπλα μας κατά της ασθένειας.
Το AIDS δεν κάνει διακρίσεις..... μας απειλεί όλους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου