Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

EMΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ!

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Εθνάρχης! Δείτε τι έλεγε για την Βόρειο Ήπειρο, το 2006...


Το μήνυμα του τότε Αρχιεπισκόπου για το εθνικό αυτό θέμα, είναι σήμερα δυστυχώς πιο επίκαιρο από τότε...
Και κουδουνίζει στ' αυτιά και των σημερινών πολιτικών της χώρας... Αλλά και υπενθυμίζει στον νυν Αρχιεπίσκοπο, ποια στάση και ποια θέση έπαιρνε στα εθνικά μας θέματα ο προκάτοχός του και έγινε τόσο δημοφιλής... Το κρυφτό δεν ανέδειξε κανέναν ηγέτη, παρά μόνον τους εν κρυπτώ κινούμενους...

Ας δούμε τι έλεγε το δελτίο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (με ημερονημία 19.2.2006) για την δοξολογία την οποία ετέλεσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών, με αφορμή τότε την επέτειο απελευθερώσεως των Ιωαννίνων και την 92η επέτειο της ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου:

Αναφερόμενος στην Β. Ήπειρο, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, έκαμε λόγο για «τα διδάγματα της Ιστορίας, τα οποία πρέπει να ενστερνισθούμε σήμερα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λάθη» κι ετόνισε πως «οι Έλληνες έχουν αποδείξει πως είναι ανθεκτικοί στις πιέσεις και καλλιεργούν μέσα από το πνεύμα, τον πατριωτισμό και την δικαιοσύνη.

Και στην περίπτωση της Β. Ηπείρου όπως και κάθε φορά, οι Έλληνες έχουν ακολουθήσει την πεπατημένη οδό, εκείνη που δεν υποτάσσεται μόνον στην λογική, αλλά ενισχύεται από το συναίσθημα και την ψυχή, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς χαρακτηρίσθηκαν ως "τρελλοί", λόγω του ανυποτάκτου νου και της αδούλωτης λεβεντιάς τους έναντι ισχυροτέρων.

Τρελλούς μας ανέβαζαν, τρελλούς μας κατέβαζαν. Όμως εμείς έτσι έχουμε συνηθίσει ν' αγωνιζόμαστε υπέρ των ιερών και των οσίων. Όχι δίχως λογική, αλλά με μια ψυχή και μια καρδιά. Αυτό απέδειξαν οι Έλληνες και κατά την διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αυτό απέδειξαν και οι πατριώτες της Β. Ηπείρου αργότερα το 1912-1914, διακηρύσσοντας την αυτονομία τους. Με την ίδια τρέλλα αργότερα οι Έλληνες τα έβαλαν κατά το ΄40-΄41 με δύο αυτοκρατορίες, πέρα από πάσαν λογικήν και αριθμών».

Υπενθύμισε το έργο του Μητροπολίτου Κονίτσης, Σεβαστιανού, ο οποίος, όπως είπε, «όταν τα τελευταία χρόνια η Β. Ήπειρος εστέναζε υπό το πέλμα του Χότζια και του Αλία και όλος ο ελληνισμός μιλούσε γι αυτό, εκείνος δεν εδίστασε να προωθήσει το θέμα και να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της Διεθνούς Κοινότητος, για να προβάλλει το θέμα της Β. Ηπείρου. Τώρα, με την ελευθερία που υπάρχει, εντός εισαγωγικών ίσως, φοβούμαι ότι έχουμε λησμονήσει την Β. Ήπειρο. Κανένας δεν μιλάει για την Β. Ήπειρο, για την Μακεδονία. Κι όμως ο Έλληνας είναι άνθρωπος που την δεδομένη στιγμή ξεχνά τα επουσιώδη και μικρά και συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στα μεγάλα και ουσιώδη...».

Ο Αρχιεπίσκοπος, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές και διπλωματικές δυνάμεις να καταβάλλουν τις δέουσες προσπάθειες ώστε «να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, πόσο μάλλον της Β. Ηπείρου, η οποία κινδυνεύει να ερημώσει από το ελληνικό στοιχείο». Όπως είπε «είναι λυπηρό οι Έλληνες της περιοχής να αναγκάζονται να φεύγουν από τα πατρογονικά τους εδάφη και να διαρρέουν προς την Ελλάδα για βιοποριστικούς λόγους. Γι αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια στην πατρίδα τους».

Ο Προκαθήμενος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη στο γραφείο του, κάποιων Βορειοηπειρωτών, οι οποίοι του εζήτησαν την συμπαράστασή του. Όπως είπαν, επιστρέφοντας μετά την συνταξιοδότησή τους από την Ελλάδα, στην ιδιαιτέρα πατρίδα τους, δεν μπορούσαν να εισπράττουν την σύνταξή τους, διότι σύμφωνα με τους νόμους, δεν δικαιούνται καταβολής της, όσοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας. Το ελληνικό κράτος δεν δέχεται να τους καταβάλλει τις συντάξεις τους, αφού ως τόπο διαμονής δηλώνουν πλέον την Β. Ήπειρο, επικαλούμενο τον νόμο.Ο κ. Χριστόδουλος, απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να ενσκήψουν στο πρόβλημα αυτό των Βορειοηπειρωτών, ούτως ώστε να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν μόνιμα στην Ελλάδα, γεγονός που θα επιφέρει την πλήρη εξάλειψη του ελληνισμού στην Β. Ήπειρο.

 «Κάποτε εφαρμόζαμε το δόγμα δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν δίνουμε και τίποτε», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε απευθυνόμενος στους αρμοδίους: «Θέλετε να ερημώσει η Β. Ήπειρος; Τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η διασφάλισή τους είναι εκ των ων ουκ άνευ και το πρώτο που θα πρέπει να εγγυηθούν αυτοί που μπορούν. Δεν είναι νοητό να καταπιέζεται σήμερα σε καιρούς δημοκρατίας η ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου. Ας τα μεταφέρουμε αυτά τα διδάγματα στις πολιτικές ηγεσίες και κυρίως ας θρέψουμε με αυτά τα τις ψυχές μας και τις ψυχές των παιδιών μας, που θα πάρουν την σκυτάλη. Για να μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί χάνουμε τα δίκαιά μας και γιατί δεν έχουμε φίλους και συμμάχους. Διότι οι φίλοι και οι σύμμαχοι μας υπολογίζουν όταν είμαστε γενναίοι και διεκδικητές και όχι αδρανείς».



http://www.xronos.gr/detail.php?ID=90977

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου